Hogyan készíts utazás közben pazar fotókat kis felszereléssel
Fotós utazó, vagy utazó fotós lennél? Döntsd el magad, mielőtt egy hosszabb kalandra indulsz!

A hajón ülve gyönyörködsz a hajnali tájban, majd egyszer csak megpillantasz két ökörszekeret, amint ekéiket maguk után húzva hatalmas port kavarnak a pálmafákkal szegélyezett csontszáraz szántóföldön.

Fantasztikus, idilli kép lenne, rögtön rántod is elő a mobilod! Ám a  következő pillanatban rá kell döbbenned, hogy a kép megfelelő felépítéséhez sajnos nem lesz elég a cuccod.

Sajnos roppant nehéz kiválasztani a megfelelő felszerelést, ami az egész utazás során minden egyes kritériumnak megfelel majd.

Lássuk hát mik ezek a követelmények, és hogyan választhatjuk ki számunkra az optimumot!

(A cikkben az egyszerűség kedvéért legtöbbször ugyan GoPro-t irtam, de ez nyugodtan helyettesíthető bármelyik gyártó minőségi action cam-jével.)

photo-equipment.jpg

Fotó: www.bonnietsangblog.com 

Méret

Bár az igazi fanatikusok most egyből felszisszennek majd, hiszen a világ végére is képesek elvinni magukkal hatalmas felszerelésüket, a „hétköznapi utazónak“ egyáltalán nem elhanyagolható szempont a felszerelés mérete és súlya. Ahhoz, hogy az utazás ne legyen nyűg, és ne akadályozzon bennünket szabadságunkban, nem mindenkinek érdemes túllépni egy bizonyos határt.

Amikor piciny csónakokba kell beevickélned, vagy ősi pagodák pici, szűk járatain lépcsőznöd, megérted majd miről beszélek!

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
1:0:1

 

Videó

Egyesek mozgóképeket is előszeretettel örökítenek meg. Természetesen ezt már a legújabb tükörreflexes gépekkel is meg lehet oldani, de az igazán csúcsminőségű videófelvételekhez szerintem elhagyhatatlan kellék egy képstabilizáló (úgynevezett „gimbal“). Alaposabban megnézve hatalmas különbséget vehetünk észre egy gimballal, vagy anélkül készített felvétel között. Nagy, tükörreflexes gépre ez a megoldás jelenleg még túl drága, hatalmas, és nehéz, még a BBC stábja is lesajnálna minket, amiért ekkora felszerelést hurcolunk magunkkal mindenfelé.

zhiyun_tech_smooth_q_smartphone_gimbal_1326405.jpg

Fotó: www.bhphotovideo.com

 

A kicsi, 3-tengelyes gimbal-ok manapság már elérhető áron kaphatóak, és a megfelelő mobillal párosítva teljesen profi felvételekre képesek! Nincs rázkódás, és ami a legjobb: nem kell különösebben odafigyelni a lépteinkre, vagy a mozgásunkra, mert a gimbal mindent „kisimít“, és észrevétlenül kisér minket bárhová! Így sokszor meg is feledkezünk arról, hogy kalandozásunk közben a kezünkben tartva maguktól „pörögnek a képkockák“.

A megfelelő adapterrel párosítva még a GoPro-dat is rászerelheted. Ez sem elhanyagolható szempont, mert szörnyen zavaró tud lenni, amikor a nagylátószögű felvételek remegnek, rázkódnak!

A gimbal adaptere menettel rendelkezik, ezért állványra is szerelheted, és bárhova leteheted a mobilod, vagy a finom, lassú mozgatást használhatod nagyszerű panorámafelvételek „pásztázásához".

A 4K-s felbontást már rengeteg mobil támogatja, ezért a felvételekbe akár bele is nagyíthatunk, egy-egy részlet kiemelése céljából, nem is beszélve a „slow motion“ funkciókról, amikkel belassíthatunk bizonyos érdekes jeleneteket.

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
2:0:2

 

Objektívek/Gyújtótávolság

Itt jött el a tisztességes tükörreflexes gépek revansának ideje! Nincs annál nagyobb szabadság, amikor az adott témához és képalkotáshoz választhatjuk ki a megfelelő objektívet, és nincs annál elkeserítőbb, amikor az adott gyújtótávolság hiányában le kell mondanunk egy témáról. Olyankor csak a csalódottság és az emlékezés marad …elkészített kép nélkül! :P

Ráadásul a mélységélesség csodálatos trükkjeit is nehéz kiaknázni a megfelelő obik nélkül.

Az utazás/kalandozás során vannak sűrűbben használt gyújtótávolságok, de kivételes esetek is gyarkan adódhatnak. Egy alapos felkészülés során szerencsére nagyjából előre meg lehet határozni, hogy mire is lesz szükségünk utunk során.

Hogy mit jelent ez egy burmai utazásra vetítve?

Problémát jelenthet például az Irrawady hajókázás során a parton történő jelenetek megörökítése, vagy a bagani templomok látképének fényképezése egy megfelelő teleobjektív nélkül, de ugyanígy bajos lehet például a szűkebb pagodák belsejének megörökítése egy nagylátószögű lencse nélkül. A Shwedagon pagoda pedig egy képeden se lesz majd rajta "tetőtől talpig".

Azért itt is vannak már szuper fejlesztések: egyes mobilok már többféle lencsét, vagy épp „hibridzoom“-ot használnak, nagylátószögnek pedig bevethetjük hős GoPronkat is. ;)

s-l1600_3_1024x1024.jpg

Fotó: www.bhphotovideo.com

 

A mobilra csatlakoztatható, tele-, vagy épp nagylátószögű bóvli lencsékről mindenkit lebeszélnék. Senki se gondolja komolyan, hogy ezekkel komoly eredményeket lehet elérni! Tudom, kipróbáltam! :P

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
2:1:2

 

Képfeldolgozás/Utómunka

Fantasztikus app-okkal találkoztunk az utóbbi időkben, amik segítségével egy unalmasabb éjszakai buszozás, vagy egyéb „felesleges“ várakozással eltöltött idő alatt könnyedén, lépésről lépésre feldolgozhatóak a mobillal lőtt képek. Főleg a RAW-ot készítő mobilok utómunkája során lehet csodás eredményeket elérni.

maxresdefault.jpg

Fotó: Tarik Yusuf

 

Mondjuk nem árt, ha nagy kijelzőjű mobilon dolgozunk, mert itt az ujjainkkat kell használnunk. Ezáltal már az utazás során elkészülnek hőn áhított képeink, amiket posztolgathatunk, vagy küldhetünk szanaszét barátainknak, ezzel nem kell megvárni a hazaérkezést sem.

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
3:2:2

 

Strapabíróság

Se a tükörreflexes gépek, se a mobilok nem vehetik fel a versenyt a GoPro vízállóságával! Bárhova magunkkal vihetjük, hiszen elfér a zsebünkben. Tökéletes választás strandoláshoz, sznorkelezéshez, titkos felvételek készítéséhez, vagy épp elefántfürdetéshez! :)

3.jpg

(Nem árt, ha figyelsz a tok páramentességére!)

 

Számomra már elképzelhetetlen lenne nélküle egy utazás!

Természetesen mára már ezer különféle gyártó gyárt ilyen apró kamerákat, ezért csatlakozók, rögzítések, és egyéb kiegészítők tucatjait vásárolhatjuk meg hozzájuk a neten.

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
3:2:3

 

Minőség

Itt oszlanak meg legjobban a vélemények, hiszen a minőség mindenkinek mást jelent.

A mobilok kapcsán legegyszerübben a DXO Mark oldalán tájékozódhatunk. Ezen az oldalon részletes teszteknek vetik alá őket, ezáltal könnyedén megnézhetjük mennyire válnak be fényképezés és videózás során.

Van barátom, aki semmi pénzért nem válna meg „analóg“ (=filmes) fényképezőgépétől, mert számára ez jelenti a csúcsminőséget. És valóban, számtalan ponton mind a mai napig verhetetlen a csodálatos középformátumú filmes gépe!

Másrésztről, aki ilyent használ jobban összpontosít arra, mikor érdemes exponálnia, hiszen nem áll rendelkezésére annyi „próbálkozás“, mint digitális kollégái számára.

hasselblad_500_cm.jpg

Fotó: wikipedia

 

Ha mégis egy mobilra esne a választás, tömörítetlen (nyers) képeket készítő készüléket válasszunk! Itt vásárláskor arra kell figyelni, hogy a kiválasztott teló már gyárilag, alapból tudjon RAW-fájlokat készíteni, mert az ilyen-olyan átalakítások folyamán akadályokba ütközhetünk.

Az igazán igényesek elsajátítják a fotózás alapjait, az összefüggéseket, és a fények felhasználásának lehetőségeit, hiszen ezek nélkül a szuper tükörreflexes gépünk, vagy egy manuális módban törénő fotózásra képes mobil is csak fele annyi ér! Ehhez nyújtanak remek segítséget a különböző workshopok és fotótúrák, mint amilyen a Varázslatos Mianmar fotótúra. (Nem árt igyekezni, már csak 3 szabad hely maradt!)

Abban gondolom egyetértünk, hogy a minőséget mindenki szereti. Ebben a kategórában az SLR fényképezőgépek viszik el a pálmát, ...és lám, máris helyreállt az univerzum egyensúlya! :D

Mobil : SLR Fényképezőgép : GoPro
3:3:3

 

Egyéb tartozékok

Különféle tartozékkal lehet tovább javítani a felvételek minőségén, és itt most nem is az objektívekre, sokkal inkább az állványokra, karokra, és társaikra gondolok.

cullmann_50008_digi-pod_long_black_p_web.jpg

Mivel a csomagunk mérete általában véges, univerzális megoldásra van szükség. Olyan ketyerére, ami összecsukva kicsi (25cm), széthúzva viszonylag magas állványként tud funkcionálni (100cm), gömbfeje révén villámgyorsan lehet állítani a rácsatlakoztatott kamera szögét, alkalomadtán pedig víz alatti felvételekhez, vagy épp szelfibotként is használható. Nyilván, ha nagyobb gép mellett döntesz, masszívabb, nagyobb és egyben nehezebb állványra lesz szükséged.

Ezen kívül talán mondanom se kell, hogy megfelelő méretű memóriakártyákat (vagy filmeket :P), valamint akksikat, akksitöltőket, adaptereket, gyorstöltőket és egyéb cókmókokat sem szabad otthon felejtenünk. Ha mégis így tennénk, egy esetleges bangkoki átszállás sok mindent meg tud oldani! ;)

Mianmarba úgy készülj, hogy nem okvetlenül lesz módod mindenhol feltölteni az akksikat, biztonsági mentést készítened meglévő felvételeidről, vagy épp felhőbe tolnod hatalmas méretű fájljaidat!

 

Különcöknek

Aki bizonyos előnyöket ötvözne a hosszas keresés közben előbb-utóbb bele fog akadni a DJI Osmo+ nevű cuccába. Ez a frankó kis készülék főként videózóknak ajánlott! Stabilizátorral ellátott „nyele“ és zoomobjektíve alaposan megkönnyíti a dolgunkat, bár fotózás szempontjából még nem láttam meggyőző felvételeket. (Igaz ritka is, mint a fehér holló.) Hátránya, hogy csak egyben használható és nem kombinálható egyéb kamerákkal, vagy mobilokkal.

s1-osmo-1e2b79f23da3e0844f9e8b958eaa6182.png

Fotó: www.dji.com

 

Aztán itt van még a legújabb "versenyző" az L16 a Light-tól. Ez egy mobil méretű, de valójában 16 digitális kamerát egyesítő gép fantasztikus dolgokra képes 28 és 150 mm-es gyújtótávolság között. Igaz az árából az összes fent említett cuccot megvehetnénk egyszerre!

light-l16-_-featured.jpg

Fotó: www.cinema5d.com 

Konklúzió

A fenti pontozási rendszert személyre szabva Te is könnyedén megvizsgálhatod, mit vigyél magaddal, és mi maradjon otthon.

Őszinte leszek… imádtam a Nikon tükörreflexes gépem Ázsiában, hiszen a rendelkezésre álló megszámlálhatatlan téma és a különleges fények segítségével végre alkalmam nyílt kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket! Mégis, a sokadik ázsiai utazás után valahogy megváltoztak a prioritásaim, és szívesebben utazom az élmények átélése miatt. A felvételek az emlékek megőrzése céljából fontosak maradtak ugyan, de már nem kimondottan a fotókat hajhászom.

Ezért számomra a következő kombó jelentette az optimális megoldást: 1 szuper mobil, 1 gimbal, 1 action cam a hozzá tartozó adapterrel, valamint az én kis frankó állványom.

 

És Te? Mivel vágnál neki egy kis ázsiai kalandnak?

 Ha Te is szívesen bebarangolnád az országot, hogy aztán lélegzetelállító fényképekkel térj haza, ajánljuk a Varázslatos Mianmar fotótúrát, Vámos Csaba vezetésével.

Egyéb túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr2814357111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba121 2018.11.07. 17:15:04

Természetesen az itt nem szereplő MILC Fényképezőgéppel, amilyen nekem is van...

zsg? 2018.11.07. 17:28:44

Őszintén szólva nehezen tudom éttelmezni a fotótúra és mobil telefon párosítást.

Fiúpicu 2018.11.07. 20:25:51

@zsg?:

"Az a tény, hogy a (hagyományos értelemben vett) technikailag rosszul kivitelezett fényképezés érzelmileg akár sokkal hatásosabb is lehet, mint egy technikailag hibátlan kép, megdöbbentő lesz azok számára, akik elég naivak elhinni, hogy a technikai tökéletesség képviseli a fénykép valódi értékét."
- Andreas Feininger

"A fényképezés nem a legdrágább, legtökéletesebb és legmodernebb készülékeken múlik, hanem azon, hogy aki használja őket felismeri-e amit érdemes megörökítenie, és tudja-e megfelelő módon ábrázolni azt a fények (és árnyékok) segítségével."
- Ferencz Ákos :)

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása