Olcsó útnak híg a leve

A magyar utazók körében Délkelet-Ázsia egyre elérhetőbb és népszerűbb úticél, köszönhetően annak, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelően, igen széles palettán válogathat a kínálatból. Thaiföld és Vietnam az árakat tekintve még mindig verhetetlenek, de a Fülöp szigetek, és Bali is toplistás.

Akad azért néhány tényező, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az út végi élménybeszámolónkat ne a

„...de legalább olcsó volt”

mondattal zárjuk!

 

Időjárás

eghajlat.jpg

A monszun már csak ilyen

Mielőtt elköltenénk az utazásra szánt összeg jelentős részét egy nemzetközi repülőjegyre, érdemes körültekintően tájékozódni az időjárási viszonyokról. Nem elég csupán azt hinni, hogy "mi most egyszerűen elrepülünk télből a nyárba", ajánlott még időben kiguglizni az adott helyszín klíma táblázatát, hiszen az esős évszakok akár egy országon belül, vagy szigetről szigetre is változhatnak. Ha mindenképp szezonon kívül utaztok számoljatok vele, hogy hiába lesz a hőmérséklet meleg, ha a tenger szeles, és viharos, valamint minden nap hatalmas esőzések várnak rátok, sőt akár térdig érő vízben is járkálhattok. Sokszor hosszú napokon át folyamatosan is eshet, így lehet hogy egy adott helyszínből végül semmit se láttok!

Mianmarban a szezon általában november végétől március végéig tart.

 

Nemzetközi repülőjegy

jo_40694421_247416839298677_2365592850478923776_n.jpg

Girivel, a kedvenc bangkoki szabónkkal, aki mellesleg burmai srác

Manapság megszámlálhatatlan variáció létezik arra, hogy „A”-ból „B”-be jussunk, de egy kis rutinnal az ember már betéve tudja a legszuperebb járatokat. Hatalmas különbségek lehetnek - akár súlyos tízezrek is - amin már jók vagyunk pár éjszaka szállásra egy színvonalasabb hotelben, mindez azonban messze nincs „ingyen”!

Ha több hónapra utaztok, nyugodtan vállaljatok be két-három átszállással járó utat, hiszen bőven lesz időtök aklimatizálódni, de ha csak az éves szabadságotokat szeretnétek eltölteni pár hét erejéig Ázsiában, nem biztos, hogy megéri az összes délkelet-ázsiai főváros termináljában alvásra tesztelni a székeket, és fürdésre használni a toaletteket, miközben megpróbáltok ráhangolódni az időeltolódásra. Sok esetben az olcsóbb repjegy ára egy 18-22 órás út, végtelennek tűnő csatlakozási időkkel. Ha van rá mód, közvetlen járatra vegyetek jegyet, higgyétek el, megéri kipihenten megérkezni az álomnyaralásotokra. :)

Burmába célszerű a Qatar Airways-el egyenesen Yangonba érkezni, de ha ránk hallgattok, először Bangkokot veszitek célba egy direkt járattal, hogy vehessetek néhány kütyüt, felkereshessétek a kedvenc szabódat, esetleg elintézzetek még ezt-azt. Másnap aztán kipihenten és felkészülten tudtok átrepülni Yangonba, vagy Mandalayba egy helyi "fapados" társasággal, hazafelé pedig felvehetitek a megrendelt ingeket, öltönyöket.

Szintén fontos figyelembe venni, hogy lehetőleg egyazon légitársasággal utazzatok ki, különben az átszállásoknál nagyobb eséllyel veszítik el a csomagotokat. Higgyétek el, nem olyan jó 10 napot 2 alsógatyában, és 1 reptéren vásárolt zokniban eltölteni úgy, hogy ebből az egyik alsónadrágot búvárkodni használod! :)

De ha már a csomagoknál tartunk...

 

Bőrönd, vagy hátizsák

jo_40748509_2095828844000304_2000249639357382656_n.jpg40685370_265183624125661_7328619928297144320_n.jpg

Hazaúton a bangkoki "zsákmányunkkal"

Az örök kérdés! Aztán általában a sztenderd választ kapjuk: "Egyértelmű, hogy hátizsák, csak nem akarod a homokos tengerparton és poros utcákon végighúzni a gurulós bőröndöt?!"

Ráadásul mindenütt azt olvasni, hogy minden valamire való blogger úgy kezdi élete kalandját, hogy kilép a komfortzónájából egy egyirányú repülőjeggyel, nekivág az ismeretlennek, és természetesen csak egyetlen hátizsákot cipel magával, szóval Neked is így kell majd tenni.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy még Mianmarban is van annyira fejlett az infrastruktúra és olcsó a tömegközlekedés, hogy nem fogsz hosszú kilométereket sétálni 40 fokos trópusi párában a kis csomagoddal, csak azért, hogy a zsebedben maradjon 1-2 dollár. Biztosan találsz számodra elfogadható megoldást a szekértől a trishaw-on át a taxiig. Nyugodtan indulj útnak egy kis kézipoggyásszal, melybe elég lesz két rövidnadrág, néhány póló, egy kis útipatika és pár aksi. Kis túlzással ez minden amire szükséged lesz, mellesleg kulturáltan fognak kinézni a cuccaid, és nem kell minden egyes elfelejtett, legalulra csomagolt holmi miatt az egész zsákot újra és újra kipakolnod! Mivel ez a "kis bőrönd" kézipoggyásznak számít, a repülőutakon is mindig veled lesznek a cuccaid, és nem kell bajlódni a csomagfeladással/-átvétellel sem.

Jó ha tudod, hogy a mianmari szállások többségében néhány dollárért cserébe kimosathatod a ruháidat, amik 24 óra alatt elkészülnek.

Vagy vegyél egy longyit, hogy jobban elvegyülhess! ;)

 

Szállás

jo_40854045_1059485634229275_3470432866221948928_n.jpg

Markus Winter szállodája Baganban

Ázsiában számtalan szállás lehetőség kínálkozik az olcsó, Másnaposok című filmből ismert hosteltől, egészen a legfancybb hotelekig. Az arany középút egy standard, európai szemnek is elfogadható 3 csillagos szálloda, saját fürdőszobával, és közepesen rossz reggelivel. Ázsiában a 3 csillag inkább csak kettő, és így tovább, bár ellenkező példákat, "tuti tippeket" is bőven ismerünk! ;)

Ha nem vetjük meg a kényelmet, véleményem szerint legalább pár éjszaka erejéig ne sajnáljunk megfizetni egy luxibb, 4 vagy akár 5 csillagos szállodát sem, hiszen egy Mariott, Hilton, vagy Pullman hotel Európában főszezonban még mindig csak a csilliárdokat keresők kiváltsága, míg ez a színvonal Ázsiában azért sokkal elérhetőbb.

 

Belföldi tömegközlekedés

20161203_113256_hdr.jpg

Safety first

A legtöbb ember, aki mianmari utazása kapcsán tanácsért fordult hozzánk, leginkább a belföldi közlekedésen próbálja megfogni a költségeket. Helyi buszokkal, vagy vonattal szeretnének eljutni egyik-másik kötelező látnivalóhoz úgy, hogy mindent megnéznének, de csak pár napjuk lenne az országra. Kétség sem fér hozzá, hogy a helyi tömegközlekedés a legköltséghatékonyabb, azonban rettentő időigényes! Ha valaki hozzánk hasonlóan huzamosabb ideig maradna Mianmarban, akár ezt a kalandosabb utazási formát is választhatja, mert tényleg felejthetetlen élményekben lehet része, azonban számolnia kell az esetleges variálásokkal, valamint kommunikációs nehézségekkel. Akinek csak 10-12 napja van az országra jobban teszi, ha egy idegenvezetőként is funkcionáló sofőrt bérel, vagy belföldi repülőjáratokkal utazik. Ez utóbbi ára, irányonként nagyjából 100 dollár, de cserébe rengeteg időt spórolhatunk össze, mert az országon belüli utazásokkal eltöltött órák/napok összeadódnak.

 

Miután lassan elárasztanak minket az egzotikus utazásokat hirdető reklámok, fogadjatok meg néhány tippet a fentiek közül, hogy ne csak olcsón, de jól is utazzatok!

 

 Ha Te is szívesen bebarangolnád az országot, hogy aztán lélegzetelállító fényképekkel térj haza, ajánljuk a Varázslatos Mianmar fotótúrát, Vámos Csaba vezetésével.

Egyéb túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr8214222483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása