"Insta hype", vagy "secret escape"?
Tömegturizmus, vagy magányos kalandozás? Angkor elesett! Mi maradt még?
  • Imádod az időutazást, és beleképzelnéd magad a felfedezők titokzatos világába?
  • Szeretnéd látni a világ legfontosabb buddhista helyszíneit?
  • Lenyűgöző képeket készítenél ősi kultúrák lenyomatairól?
  • Vagy egyszerűen csak elvágyódnál a világ és az emberek elől, hogy magányosan töltődj fel gyönyörű hajnali fények közreműködésével?

 

Mutatok Neked két helyszínt, melyek közül az egyik az összes imént feltett kérdésre megoldást nyújt!

adobestock_193277922.jpeg

 

Turisztikai célpontok?

Angkor az egyik legjelentősebb ázsiai idegenforgalmi célponttá vált. Nagyon kevés azoknak a száma, akik még sosem láttak róla egyetlen fényképet sem, és valószínűleg az összes utazni vágyó kalandor felvette már a listájára.

adobestock_88943765.jpg

A legtöbb híres turisztikai látványosság nyilván nem ok nélkül válik népszerűvé, de sajnos van az a pont, amikor ez már egyértelműen az utazás rovására megy. A látogatók számának erős növekedése miatt Kambodzsa fontolóra vette, hogy a jövőben korlátozzák a sűrű erdő közt fekvő régészeti parkba belépő látogatók számát. Sajnos a legszebb és leghíresebb templomoknál (mint amilyen az Angkor Wat, a Ta Prohm, vagy a Bayon templom) nehezen kerülhető el a tömeg, és sokszor csak korlátok, vagy kordonok mögül vizsgálhatjuk meg az áhított romokat, Ezek a tényezők természetesen a fotózást is jócskán megnehezítik.

22554152303_5992e4cca9_k.jpg

Fotó: René Collin

Alternatív megoldásnak a több, mint 2000 templomot, pagodát és csedit felvonultató Bagant ajánlanám! Ez a mianmari helyszín a több évtizedes elszigeteltség miatt szerencsére még elkerüli az utazók figyelmét, holott a legtöbben láttak már fényképeket a templomok felett szálló hőlégballonokról anélkül, hogy tudnák hol készült.

Ezen a 13x8 kilométeres nyílt archeológiai területen nem nehéz egész nap úgy kalandozni és mászkálni, hogy egyetlen emberbe se botoljunk. A számtalan kisebb-nagyobb névtelen (sokszor csak sorszámozott) épület közül mindenki könnyedén megtalálhatja a magáét, ahol szabadon mozoghat, visszavonulhat, vagy zavartalanul tekintheti meg teljes közelségből a több évszázados falfestményeket, és az ősi civilizációk szobrait! Itt nincsenek nyitva tartási idők, se kordonok, vagy „teremőrök“. Ez az élmény felülmúlhatatlan, és ebben a formában szinte egyedülálló az egész világon.

adobestock_98608195.jpg

 

Mi vár Rád?

Angkor csodálatos, hiszen nem csak templomokat, hanem egyetemi épületeket, vagy akár könyvtárat is találunk itt. Érdekes látni azt is, ahogy a természet visszahódította magának a mára már elhagyatottnak koránt sem nevezhető területet. Az élményt meg kell osztani a helyenként szinte pulzáló tömeggel, melyet a park nyitva tartási idejei miatt még elkerülni sem nagyon lehet. Ha pedig a napfelkeltét szeretnéd megfigyelni, leginkább több tucat kínai és egyéb nemzetiségű csoportot fogsz látni, akik szintén a napfelkeltét igyekeznek majd megfigyelni. :P

23682368370_53e41d0b75_k.jpgFotó: Yooch 

A bagani épületek különböző időszakokban készültek, és ezáltal mind stílusukban, mind méretükben roppant változatosak. Az imádat helyszíneinek bármelyikébe belépve csodálatos érzés keríti hatalmába az embert. Teljesen egyedül vághatsz neki saját felfedezőtúrádnak, mászkálhatsz a lépcsőkön a szintek között, és az sem baj, ha túl korán kezdenéd, vagy túl későn zárnád a napot. Sőt, akár éjszakai képeket is készíthetsz!

adobestock_76322732.jpg

Mivel a bagani templomok java máig használt szertartási helyszín, sok szobor lábánál fogsz találni étel-, virág, vagy egyéb adományokat. Annak ellenére, hogy a templomok jórészében senkivel se fogsz találkozni, kérlek figyelj oda ruházatodra. Hidd el, a cipőmentes mászkálás még intimebbé teszi a templomokban eltöltött időt! Sokaknak sosem volt még ilyen meditatív és egyedülálló tapasztalása, a világ egyik ennyire távol eső szegletében.

dsc_4410.jpgUgyan hivatalosan már korlátozott a napfelkelték templomok tetejéről történő megcsodálása, a helyiek mindig szolgálnak valami kedvező megoldással, mindezt úgy, hogy kulturált körülmények között (rongálás és baleset nélkül) csodálhassuk meg a csakis Baganra jellemző ikonikus hajnalokat.

Nem vagyok benne biztos, hogy lesz még valaha ennyire emlékezetes reggelünk, mint amilyeneket itt élhettünk át. A korán kelésért minden másodperc kárpótolt!

A hangulatos "műsor" - mely mindenkit ámulatba ejt - a következőképp zajlik: a hideg éjszakai levegő minden hajnalban összeér a napfény legelső sugaraival, hogy aztán a homályos, ködös-füstös horizonton egyenként bukkanhassanak elő a távolban szétszórt templomok csúcsai. Ezt a lenyűgöző látványt már csak egy hőlégballonozással lehet megfejelni, amire itt szerencsére van lehetőség.

 

Mászkálás

Biciklit mindkét helyszínen bérelhetünk, de ezt meghagynánk az igazi kalandvágyó utazóknak, mivel a tőlünk szokatlan éghajlaton történő tekerés, vagy egy sűrűn előforduló defekt nagyban ronthatja a hangulatot és az élményt.

Angkorban sajnos nemigen van lehetőséged egyedül útra kelni, ezért egy helyi tuktuk sofőr bérlése elengedhetetlen, így viszont a napod nagyban függ a sofőr kedvétől és motiváltságától.

angkor_tuktuk.JPG

Ezzel szemben Baganban akár elektromos robogót is bérelhetünk, mellyel defekt- és fizikai megterhelés nélkül könnyedén (jogosítvány nélkül) és szabadon mászkálhatunk kényünkre kedvünkre. Mivel ezeket általában fél-, vagy egész napokra kölcsönözzük a legforróbb órákban nyugodtan visszatérhetünk velük a szállásunkra, hogy pihenjünk egyet a szobánkban, vagy a medencében.

29744962_986154871532551_5679530362071039259_o.jpg

 

Költségek

Angkorban különböző opciók állnak rendelkezésre belépőjegy vásárlására, annak függvényében, hogy hány napot szánsz a megtekintésére. 1 napos belépőhöz 20 dollárért, 3 naposhoz 40 dollárért, heti bérletet pedig 60 dollárért szerezhetsz. Tuktukot nagyjából 18 dollárért, biciklit pedig 5 dollárért kapsz. Siem Reap – a régészeti parkhoz legközelebb található kisváros – kiszolgálja az turisták összes kívánságát, az éjszakai karaoke bároktól a tetováló szalonokig, és mint ilyen, nem igazán különbözik Riminitől, vagy Patong Beach-től: esténként bőven akad mód pénzszórásra.

siem_reap_pub_street.JPG

Baganban a 3 napig érvényes „zónabelépő“ csupán 20 dollárba kerül. Itt az egész napos autóbérlés saját sofőrrel 80 dollárba, a lovasszekerezés 20 dollárba, az elektromos robogó 4-5 dollárba, míg a bicikli csak 1 dollárba kerül. A legkülönfélébb színvonalt nyújtó szállások az archeológiai zóna különböző sarkaiban fekvő három közeli kis falvacskában foglalhatóak. Éjszakai élet jóformán egyáltalán nincs, úgyhogy itt nem fogsz feleslegesen kiadni pénzt a szabadidődben, cserébe nagyon jó társaságra lelhetsz a kis éttermekben, ahol a helyiekkel és hasonszőrű kalandorokkal oszthatod meg aznapi felejthetetlen, vagy vicces élményeidet!

adobestock_99068121.jpg

Ha Te is szívesen bebarangolnád az országot, hogy aztán lélegzetelállító fényképekkel térj haza, ajánljuk a Varázslatos Mianmar fotótúrát, Vámos Csaba vezetésével.

Egyéb túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr7614144201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása