Az arany mesés útja
Egy ország, ahol a legszegényebbek is a világ legértékesebb kincsét adományozzák

Vajon miért hívják állandóan Mianmart az arany országának, hogyan fűződik össze az arany a vallásukkal, és miként veszik ki részüket ebből a helyi lakosok?

Kövesd velünk az arany útját a „kincskereséstől“ a végső beteljesülésig!

adobestock_64167113.jpg

Az Irrawaddy folyó életet ad Burmának, megélhetést biztosít a hordalékok által létrehozott szigetein és partján élő közösségek számára. A világ egyik legnagyobb vízhozamú folyóját nem csak temérdeknyi tikfa és pár idetévedt turista hajóztatására használják, évszakonként más-más feladatot lát el. A monszunban a folyó öntözi a mezőgazdasági területeket, míg a száraz évszakban aranyat termel.

Igen, ide nem kellett hogy begyűrüzzön az aranyláz, mert az Irrawaddy emberei már hosszú évszázadok óta „aranyoznak“. Egyik generációról a másikra adják át a tudást, aminek segítségével a fiatalok kinyerhetik az aranyszemcséket a folyó hordalékából.

Többféle módszerrel dolgoznak, létezik aranymosás, folyókotrás, szívókotrás és hidraulikus kitermelés is. A legérdekesebb mind közül, amikor csapatnyi speciálisan átépített hajóval indulnak útnak, hogy „átfésüljék“ a folyami hordalékot a megélhetést nyújtó arany után kutatva.

hajok.jpg

Az aranykereséssel foglalkozó családok folyamatos mozgásban vannak, ezért csak meghatározott ideig vernek tábort egy adott helyen, aztán egyszerűen odébbállnak. A folyó mentén - főleg Sagaing magasságában - számtalan ilyen "nomád" tábort találni.

A parton, vagy homokszigeteken folytatott aranyozás cseppet sem veszélytelen foglalkozás. Míg a gyerekekre az aranymosást bízzák, a felnőttek higany segítségével összeolvasztják az apró aranyszemcséket. Az így kapott keveréket felmelegítik, hogy az ártalmas higany elpárologjon, hátrahagyva a nagyobb, színtiszta aranydarabkákat.

Ezeket közvetítő emberek vásárolják meg, akik aztán rögtön továbbadják az értékes portékát a mandalayi kézműveseknek. Az egész ország összes aranylapkája itt készül, a város egy kicsiny negyedében, ahol nagyjából 50 műhely szakosodott az úgynevezett „aranyfüst“ előállítására.

Könnyű kiszúrni azokat az utcákat, ahol a "szakik" dolgoznak, mert a kalapácsolás zaja messziről hallatszik. Olyannyira ütemre végzik az arany lapítását, hogy a hangok alapján úgy tűnhet, mintha gépiesítették volna ezt a munkát. Ezért első alkalommal mi is csalódottan andalogtunk a hangok után, hiszen azt hittük már elkéstünk, és lemaradtunk e mesterség megcsodálásáról. Szerencsére Burmában még mindig kelendőek a nagy hagyományokkal bíró kézműves termékek, így ez a foglalkozás is fennmaradhatott mind a mai napig.

Mivel az Irrawaddy folyóból kitermelt arany nagy részét a hívők és zarándokok Buddha szobrokra és pagodákra tapasztják, a mesterek úgy vélik, hivatásukkal megszerzik azokat az érdemeket, amik segítenek nekik a nirvána felé haladásban.

montazs.jpg

Munkájuk cseppet sem könnyű! Egy 10 négyzetméternyi, 1 ezredmilliméter vékony aranyfüst kilapításához rengeteg türelemre, átlag feletti erőnlétre, egy hatalmas kalapácsra és egy troy uncia (=31,103 gramm) aranyra van szükség. A jó fizikummal bíró fiatal srácok szűkös, pár négyzetméteres bambusz kunyhókban izzadnak egész nap, és egy korlátnak dőlve csapnak hatalmas zajt, miközben megállás nélkül püfölik a bőrszíjjal borított aranyat rejtő "mappákat".

Az aranyfüst 100 darabos csomagokra van felosztva, és vékony bambuszpapír választja el őket egymástól. Ezt a munkát általában nők végzik, akiknek finom márványpor borítja az ujjaikat, megelőzve ezzel az arany rátapadását.

aranylevelek_1.jpeg

Az arany kereskedelmének Mandalayban akkora szerep jut, hogy számos napilap több teljes oldalt szentel az árfolyamok elemzésének!

Az egyik leglélegzetelállítóbb helyszín, ahol a finommá munkált arany eléri végső célját, a Kyaiktiyo-hegyen található "golden rock". Ez az aranyozott szikla furcsa pozícióban fekszik a hegy peremén, a gravitáció törvényére már-már fittyet hányva. Az ide látogató zarándokok tömege szerint kizárólag Buddha hajszála tartja. Ha Burmában jársz, te se hagyd ki az ámulatba ejtő látványt, ahogy a messziről érkezett emberek aranyat tapasztanak, miközben végtelennek tűnő imákat mormolnak.

Ennél misztikusabb élményben ritkán lesz részed!

adobestock_137769714.jpg


Ha Te is szívesen bebarangolnád az országot, hogy aztán lélegzetelállító fényképekkel térj haza, ajánljuk a Varázslatos Mianmar fotótúrát, Vámos Csaba vezetésével.

Egyéb túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr5114081969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása