5+1 étel, ezer forint alatt

A tradicionális mianmari konyhát földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a szomszédos országok - India, Kína és Thaiföld - izgalmas gasztronómiája befolyásolta. Az indiai hatás hozadéka a curry, a kínaiaktól a sütési technikákat, a szójaszószt, és a különböző tészta variációkat, míg Thaiföldtől többek között a sült rovarokat kölcsönözte. Emellett megtartották a teázás hagyományait is a brit gyarmatosítás idejéből. 

27046720_10204170202251287_427491487_o.jpgHa kedvet kapunk a helyi ételek kipróbálásához nyugodt szívvel vegyüljünk el a helyiek között, kóstolgassunk az utcai kifőzdék hatalmas választékából, de akinek nincs ínyére az Ázsiában méltán híres street food, az a manapság egyre trendibb "fine dining" konyhaművészetet is megtalálja itt.

Lássuk mi az az 5 étel amit semmiképp ne hagyjunk ki, ha izgalmas kulináris élményekre vágyunk!

 

1. Mohinga leves

Fotó: www.austinway.com

Ugyan nem hivatalos, de a burmaiak tradicionális étele a mohinga leves. A bőséges, ízletes egytálételt leginkább reggelire fogyasztják, de az utcai kifőzdékben és az éttermekben egyaránt szívesen szervírozzák a nap bármely szakában. Mivel a mohinga, halszószos, zöld citromos, csilis tésztaleves, ezért érzékeny európai gyomornak mindenképp inkább ebédre ajánlatos. A leves alapja a rizstészta, és a hal, amit először kifiléznek, ledarálnak, majd fűszereznek. Ízvilágának különlegességét a citromfű, gyömbér, hagyma, fokhagyma, chili, koriander és kurkuma remek kombinációja adja. Ízlés szerint halpogácsával, lime-mal teszik különlegesebbé.

 

2. Myae Oh Myee Shae

Fotó: www.whattocooktoday.com

Ez lényegében egy népszerű kínai ihletésű, agyagedényben készített, fűszeres tészta egytálétel, amelyet a mianmari nagyvárosok kínai negyedeinek utcáin bármelyik sarkon megtalálhatunk. A tésztát puhára párolt sertéshús, vagy marhahús szeletekkel, fűszeres szósszal, valamint három különböző zöldség variációjával tálalják fel. Kiváló kombinációja a tradicionális burmai és a kínai konyhának.

 

3. Laphet toke

Fotó: www.10dieuhay.com

Kihagyhatatlan étel Mianmarban az erjesztett tealevél saláta, melynek savanykás jellegét jól kihangsúlyozza a chili, a szezám olaj, különféle babok, a pirított fokhagyma, a szárított garnéla, a kockára vágott paradicsom, a reszelt gyömbér és a mogyoró. Igazából bármivel fel lehet dobni, ami a séf keze ügyébe kerül. ;) Snack-ként, előételként, vagy egy tál rizs mellé is bátran fogyasztható. Figyelem, a tealevelekből készült saláta élénkítő hatással bír.

 

4. Csirkeláb saláta

Fotó: www.sethlui.com

A saláta vonalon maradva meg kell említeni egy igazán ínycsiklandozó könnyed ételt, a csirkeláb salátát. Bár sokan lebecsülik, a csirkeláb igenis finom, csak tudni kell a megfelelő szószba bepácolni. A szójaszósz, a citrom, az ecet, a barna cukor és a pörkölt szezámmag kombinációja adja ki az egyszerre ropogós, mégis omlós hatást, az édes és sós ízek kavalkádját.

 

5. Burmai curry

as_103638266.jpg

Mint a legtöbb Délkelet-ázsiai országban, a mianmariak étkezésének is a rizs az egyik alappillére, amit gazdagon tálalnak párolt zöldségekkel, pörkölt szerű raguval, tenger gyümölcseivel, és az elmaradhatatlan fokhagyma szósszal. Egy tál curryt kirendelve az asztalt roskadásig pakolják izgalmas zöldségekkel. Maga a curry pikáns ízét legtöbbször az őrölt chili paprika és a chili por adja. Rizs természetesen korlátlanul jár a főételhez. Az étkezés végén zöld teát és pálmacukrot kínálnak.

 

+1 Tipp

Ahogy a címben is ígértem plusz egy tippet adok a mianmari étkezést illetően.

Ne hagyjátok ki Ngapali-t, ahol egzotikus környezetben kóstolhatjátok meg a bengáli öböl kincseit! Európában csak a legjobb, és persze legdrágább éttermek kínálatában szerepel mindaz a sok különlegesség, amit itt a hangulatos partmenti bungalókban fillérekért fogyaszthattok, pazar kilátással körítve. A homár, a királyrák, a barrakuda grillezett, párolt, vagy épp kókusz curryvel elkészített variációi a legnagyobb gourmék szívét is megdobogtatják!

 

Mianmari túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr7413779570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása