3 titkos tipp az útikönyveken túl

Térjetek le a mindenki által taposott ösvényről, bízzatok bennünk, és hagyjátok, hogy mutassuk Nektek az utat!

 

1. Gyeiktaw halászfalu
gyeiktaw_1-2-3.jpg

Gyeiktaw, a Bengáli-öböl partján fekvő halászfalu, megszámolhatatlan mennyiségú hajóval

Azt hiszem nyugodtan állíthatom, hogy Mianmarban járva az egyik legnagyobb meglepetés ebben az Isten háta mögötti kicsi halászfaluban ért minket. Ha igazi egzotikus és hamisítatlan látnivalót kerestek, ne hajhásszátok tovább a könyvekben unalomig sorolt „kötelező” látnivalókat, hanem vegyétek a fáradtságot, és látogassatok el hajnali 6-kor a térképen bejelölt partok egyikére! A sűrű pálmarengeteg közepére épült part menti település ilyenkor teljes elemében van, mindenki összefog, és teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a tengerről visszatért halászok zsákmányát a partra húzza, ahol aztán szorgos kezek osztályozzák, és válogatják a homokos parton a különböző érdekes halféléket. Elég csak leülni valahová, és tátott szájjal nézni, ahogy az összebarkácsolt csettegőikkel és szekereikkel korzóznak fel-alá, máris teljes lesz az időutazás.

39911112_269598167101898_1590237260823920640_n.jpgA munka igazából már este 6-kor elkezdődik, ekkor vonulnak ki a férfiak csapatai a nyílt vízre. Kezükben éthordó, melybe asszonyaik az útravaló elemózsiákat pakolták. Aranyos látni, ahogy a nők a partról figyelik a munkába induló férjeiket. Legközelebb már csak a füstös, párás hajnalban látják őket viszont, amikor a halászok megpróbálják hajóikat a parthoz lehető legközelebb kikötni, miközben ökörszekerek hajtanak be hozzájuk, hogy átlapátolják rájuk a tömérdek friss halat. Nem ritkán annyira mélyre kell hajtani a szekerekkel, hogy az ökröket szinte teljesen ellepi a víz!

Közben a parton az asszonyok és lányok már gondosan kiterítették a szalmát és a hálókat, amire a kisebb halak szárítás céljából kerülnek majd. Az egészen kicsi ízletes szárított halak meg se állnak egészen Indiáig, ahol snackként fogyasztják őket. A halak másik jelentős része halpasztaként végzi, mely az ország konyhájának egyik fontos és kihagyhatatlan eleme.

 

2. Shan mama vendéglője

shan_ma_ma_3.jpg

Mandalay négyzetrácsos elrendezésű utcái és a Shan Ma Ma a 81. utcában

Amikor Mianmarba látogattok nagy valószínüséggel Mandalayba, vagy Yangonba fogtok érkezni. A hosszú repülőút alatt bizonyára előkerül egy-egy útikönyv, hogy kellő tudással a birtokotokban vágjatok neki a felfedezésnek. Azonban jobb ha tujátok, hogy a legjobb és legfrissebb tippeket maguk az utazók adják át egymásnak, hiszen ők épp ugyanakkor és ugyanazokat a helyeket járják be, mint Ti. Mire ezek az infók nyomtatásra kerülnek majd a könyv sokadik kiadásában, már rég elavultak lesznek.

20161127_190511-01.jpeg

Mandalayban és környékén sokkal több mindent lehet megnézni, mint azt az ember elsőre gondolná. Az utcákat róva szinte egyetlen külföldivel se találkoztunk, mégis akad olyan pont, ahol információt tudtok cserélni egymással. Ez nem más, mint a 81. utcában, a 29-ik és 30-ik utca között fekvő Shan Ma Ma műanyagszékes, utcára pakolt streetfood étterem, ahol a kaja szuper, az árak pedig egyszerűen verhetetlenek.

"Shan" mama és családja a burmai shan konyha legínycsiklandozóbb ételeit készítik el, a húsok és szószok számtalan variációja mellé korlátlan mennyiségben kínálnak rizst, a Myanmar sört pedig szerencsére nagy üvegben szolgálják fel. Mivel esténként a városban megszálló turisták itt gyűlnek össze, tisztában vannak a higiéniai elvárásokkal. Próbáljátok ki bátran!

 

3. Shwe Gu buddhista árvaház és kolostor 

nyaung-oo_4.jpg

Nyaung U-ban, a Shwezigon templom déli kapujának bejáratánál, közvetlenül a Kyanzittha Umin tövében fekvő kolostor

Baganba mindenki azért utazik, hogy felfedezze a több ezer lélegzetelállító templomot. Ezúttal azonban egy teljesen más időtöltést ajánlunk nektek. Napközben, a legnagyobb forróságban amúgy sem tanácsos a poros utakat róni a kietlen, javarészt árnyéktól mentes archeológiai területen, így kapóra jöhet a Nyaung U-ban fekvő „arany barlang” (Shwe Gu) kolostor, melyben összesen 60 árvát nevelnek. A gyerekek különböző módon kerülnek ide, a legkisebb köztük mindössze 3 éves, ketten pedig most kezdték meg egyetemi tanulmányaikat. Itt nem csak az oktatás ingyenes számukra, hanem ételt és fedélt is biztosítanak számukra.

Bildergebnis für shwe gu monasteryHa kedvetek van betérni és meglesni a kis buddhista szerzetesek mindennapjait, segédkeztek, adakoztok, vagy játszotok egy keveset, mindenképp hasznosan töltöttétek el az időt, és garantáltan szívbemarkoló, felejthetetlen élményekkel fogtok távozni!

Az alábbi kisfilmet Zaw küldte nekünk, aki angolt tanít itt, és a kolostor vezetőjével beszélgetve mutatja be az árvaházat Nektek.

Látogatóként mindannyian felelősséggel tartozunk, hogy ezeknek a kis növendékeknek milyen értékrendet adunk át, ezért úgy gondoljuk, hogy néhány óra játék és tapasztalatcsere többet érhet, mint a látogatás során pénzért  sebtében elkészített fotók!

 

 Ha Te is szívesen bebarangolnád az országot, hogy aztán lélegzetelállító fényképekkel térj haza, ajánljuk a Varázslatos Mianmar fotótúrát, Vámos Csaba vezetésével.

Egyéb túrák kapcsán keress minket Facebook oldalunkon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazslatosmianmar.blog.hu/api/trackback/id/tr9814194147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Ha bármilyen kérdésed van Mianmarral kapcsolatban, vagy csak segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Burmai barátunk Lar Thu, vagy mi egészen biztosan tudjuk a választ! :) varazslatosmianmar@gmail.com

süti beállítások módosítása